REIKI

Beseda reiki je sestavljena iz dveh besed, ki ju je možno različno interpretirati oz. tolmačiti.

REI - pomeni "univerzalno" in se nanaša na raven duha in duše.

KI - pomeni življenjsko vitalno energijo, ki se pretaka v vseh živih bitjih in ima nižjo frekvenco kot Rei

Reiki izvira iz poznega obdobja Atlantide. Vmes so se dogajali različni vzponi in padci posameznih civilizacij, zato se je znanje o reikiju  ohranilo le v nekaterih samostanih ter na področju okrog Himalaje in krajih, kjer je bil razširjen budizem. Tako lahko zaključimo, da Mikao Usui ni odkril nič novega, ampak je ljudem predal že dolgo pozabljeno znanje o zdravljenju z rokami.

Dr. Mikao Usui je vodil krščansko semenišče v Kjotu na Japonskem ob koncu 19.stoletja. Enega njegovih učencev je zanimalo, kakšno vrsto zdravljenja je uporabljal Jezus Kristus pri čudežnih ozdravitvah. Ker ni znal odgovoriti, se je odločil, da bo potoval po krščanskih deželah, dokler ne bo našel odgovora. Proučeval je številna besedila, a vse je bilo zaman. Šele po vrnitvi iz Amerike je v zen budističnem japonskem samostanu naletel na stare budistične sutre z znamenji in simboli v sanskrtu in zdelo se mu je, da bi utegnili biti pravi odgovor na zastavljeno vprašanje. Besedila je natančno proučil in sklenil, da bo 21 dni na gori Kurijami meditiral nanje. Ob zori 21.dne je opazil, da se mu naglo približuje svetlobni žarek. Ko ga je dosegel, ga je nevidna sila vrgla ob tla in v tistem hipu je videl, da se na nebu izrisujejo v različnih barvah simboli, ki jih je našel v sutrah. Ko se je vračal z gore, se je spotaknil ob kamen in si poškodoval prst. Spontano je položil dlani na krvaveči prst in bolečina je v hipu izginila, krvavitev pa se je ustavila.

Usui se je srečeval z mnogimi ljudmi, ki so imeli take in drugačne težave, in kmalu ugotovil, da njegove roke, če jih položi na boleče mesto, blagodejno vplivajo na bolnikovo počutje. Toda bolezenska znamenja, ki so po terapiji izginila, so se pri večini bolnikov ponovila, pri enih prej, pri drugih pozneje. Da bi trajno ohranili zdravje, jim je svetoval, kako naj živijo in jim podelil iniciacijo reikija, ki jo je sam prejel na gori Kurijami.

 

 

 

 

 

 

Za širitev in popularizacijo te metode pa je najbolj zaslužen dr. Chuiro Hajashi, ki je na Japonskem v Kyotu in Tokiu osnoval prvi reiki kliniki. Tam se je zdravila tudi Hawajo Takata, ki je postal mojstrica reikija in je kasneje  to znanje ponesla v ZDA. Reiki je bil zelo dobro sprejet in se je hitro uveljavil po vsem svetu kot preprosta in učinkovita metoda zdravljenja in predvsem samozdravljenja.

Zadnjih sto let je reiki doživel zelo veliko sprememb. Treba je vedeti, da je reiki, ki ga danes poučujejo na Zahodu in kot se je razširil po svetu, čisto nekaj drugega, kot to, kar so prakticirali stari Japonci. Novodobni reiki večinoma uporablja tri simbole ali pa še kakšnega zraven:

  1. - CHO- KU- REI
  2. - SEI- HE- KI
  3. - HON- SHA- ZE- SHO- NEN
  4. - DAI- KO- MYO 

 

 

 

 

 

 

Danes  namreč obstaja poleg klasičnega Usuijevega reikija še mnogo drugih  (karuna, angelski, Imara, Seichim, kundalini, itd.), odkrivajo in uporabljajo se novi simboli... Ampak vsi ti sistemi in tehnike se težko primerjajo s tistim, kar so vedeli in prakticirali stari Japonci. Simboli imajo svojo moč, ampak samo do tistega nivoja oiroma ravni zavedanja, do koder tudi sami segajo. Te ravni so večinoma na astralu. Če smo bolj natančni, novodobni reiki večinoma seže samo do šeste astralne ravni (razvrstitev ravni zavedanja po ezoteričnem budizmu).  Zato so nekatere novejše tehnike v sedanjem času lahko celo bolj učinkovite kot te vrste reikija. Recimo eden takih primerov je reconnection.

Veliko terapevtov, ki izvajajo take vrste reikija, pravi, da terapevt ne more prevzeti negativnih energij od bolnika ali pa bolnik od njega. Ta trditev na žalost ne drži. Mogoče bo ravno to pojasnilo za marsikoga,  zakaj se je po kateri od seans pri terapevtu, ki še nima pri sebi dovolj razčiščenih zadev, počutil slabše kot pred terapijo ali pa zakaj so se pojavila kakšna negativna čustva v še večji meri kot  prej...

Te vrste reikija so za posameznika lahko koristne, ampak to velja le do določene stopnje duhovnega razvoja.  Ponavadi, ko oseba preseže določeno stopnjo, tudi ne čuti več potrebe po tem ali pa začne to osnovo nadgrajevati še s čim drugim.

Način,  ki so ga poznali stari Japonci, sega do najvišjih nivojev in je tudi bolj učinkovit kot pa novodobni reiki z zahoda. Ljudje, ki imajo določeno znanje o tem, v večini primerov simbolov sploh ne uporabljajo, čeprav jih poznajo. Namesto tega raje uporabljajo razne kotodame (mantre), svete zvoke, dihalne tehnike, vizualizacije, usmerjanje energije na točno določeno mesto in ostalo. Na kratko povedano; uporabljajo stvari, ki jih prakticirajo po budističnih, taoističnih in še kakšnih drugih samostanih, ki jih poznajo in prakticirajo tudi nekateri napredni jogini. Določene stvari so zelo podobne tehnikam in teoretičnemu znanju, ki izvirajo iz pranayame, joge in znanju o mantrah.

Predvidevam, da je tudi Mikao Usui bil seznanjen s temi stvarmi, kajti po pričevanju nekaterih, je izvajal terapije na čisto drugačen način kot danes učijo pri nas. Učil in izvajal je namreč tudi nekatere tehnike in stvari, ki so vključevale zgoraj opisano.

Aktivni, pasivni reiki

Pasivni ali klasični reiki je v večini primerov to kar se danes poučuje na zahodu. Oseba, ki prikliče reiki energijo, je samo pasivni posrednik, energija sama teče tja kjer je potrebna, izboljšanje psihofizičnega stanja ni vidno takoj, procesi potekajo postopoma in počasi.

Pri aktivnem reikiju je pa oseba, ki prikliče reiki, tudi dejavna. Z različnimi načini dihanja, uporabo vizualizacije, kotodam (manter), posebnih tehnik pri katerih se akumulira in usmeri energije v točno določen del telesa, čustvo, miselno tvorbo, travmo, dogodek, se lahko v krajšem času naredi več. Pri takem načinu dela se gre tudi bolj v globino. Oseba, ki je malo bolj povezana s svojo dušo, lahko od nje dobi celo kakšne nasvete oz. navodila in lahko naredi še marsikaj drugega...

Če povem malo metaforično, pri prvem načinu oseba prikliče reiki energije in čaka, da energije naredijo vse (čaka limun). Pri drugem načinu se pa priključi reiki energijam in v sodelovanju z njimi opravi določen del naloge. Recimo, da ima neka oseba zaprto čakro. V prvem primeru bo potrebno kakšnih 5 min, da se bo odprla, v drugem primeru pa bo dovolj že 1 min. V praksi se je izkazalo, da je ena aktivna reiki seansa enakovredna približno 5- 10 pasivnim.

Pri nas poučujemo in podeljujemo iniciacije za takoimenovani aktivni reiki. Poučevanje in iniciacija poteka individualno, zaenkrat ne prirejamo nobenih množičnih tečajev. Tak pristop se nam zdi bolj primeren za posameznika. Vsak posameznik je namreč svet zase, ima različno predznanje, potrebuje osebni pristop poučevanja s poudarkom na različnih stvareh. Zgledujemo se po določenih starejših sistemih poučevanja, ki jih poznajo na vzhodu, ker imajo določene prednosti...